Datum objave: 18. 11. 2014.

Dodatak časopisa British Journal of Nutrition koji je objavljen prošlog mjeseca, donio je zbirku opsežnih preglednih radova koji su izložili vrijednu ulogu zobi u očuvanju zdravlja. Iako je zob predmet znanstvenih istraživanja već desetljećima, navedena skupina radova na jedinstven način prikazuje sažetak novijih saznanja.

Prema jednom od preglednih radova, više istraživanja je pokazalo da zob može pomoći smanjiti osjećaj gladi i povećati sitost. Primijećeno je da bolji učinak pokazuje zobena kaša nego prerađene pahuljice za doručak bazirane na zobi, a smatra se da je za to zaslužna veća viskoznost β-glukana iz zobene kaše.

β-glukan – topljivo prehrambeno „vlakno“, rezistentni škrob i specifični polifenoli zvani avenantramidi, korisne su tvari iz zobi koje mogu pogodovati zdravlju probavnog trakta. Istraživanja pokazuju da rezistentni škrob iz zobi posebno pogoduje razvoju korisnih bifidobakterija u debelom crijevu. Primijećeno je i da zob može biti korisna kod određenih vrsta crijevnih bolesti, kao i kod konstipacije.

Autori članaka također su podsjetili na čvrste dokaze koji stoje iza blagotvornog učinka zobi na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Konzumiranje zobi može značajno sniziti razinu lošeg, LDL-kolesterola, a ovaj utjecaj posebno je primjetan kod osoba s visokim kolesterolom.

Pošalji prijatelju na email

Komentari