Datum objave: 03. 12. 2015.

Za orahe se tradicionalno smatra da mogu pomoći kod mnogih tegoba, no potencijalne povoljne učinke tek trebaju potvrditi kvalitetno osmišljene studije. Stoga su se američki stručnjaci u novoj studiji objavljenoj u časopisu BMJ Open Diabetes Research & Care, odlučili pozabaviti upravo tom temom.

U studiji je sudjelovao 31 muškarac i 81 žena dobi 25-75 godina s visokim rizikom od razvoja dijabetesa. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina prošla je savjetovanje kako bi postigla niži unos kalorija, dok druga nije prošla nikakvu edukaciju. U objema skupinama ispitanici su nadalje podijeljeni na one koji su svakodnevno trebali unijeti 56 g oraha te one koji su se trebali suzdržati od njihove konzumacije tijekom šest mjeseci. Tijekom trajanja studije, sudionicima je u pet navrata ispitana kvaliteta prehrane, tjelesna masa, opseg struka, krvni tlak te razina glukoze i kolesterola u krvi.

Analiza rezultata pokazala je da je unos oraha utjecao na poboljšanje opće kvalitete prehrane, poboljšanje funkcije stijenke krvnih žila te smanjenje razine LDL-kolesterola.

Ispitanicima koji su konzumirali orahe, a pritom nisu smanjili svoj energetski unos, naposljetku se ipak povećao udio tjelesnih masti. S druge strane, unos oraha je kod ispitanika koji su imali restriktivan unos energije, pridonio smanjenju opsega struka.

Dodatak oraha nije imao utjecaj na krvni tlak, razinu glukoze i „dobrog“ HDL-kolesterola u krvi. Međutim, autori su zaključili kako je redoviti unos oraha itekako preporučljiv, naravno, uz obraćanje pažnje na ukupni kalorijski unos.

Pošalji prijatelju na email

Komentari