Datum objave: 06. 10. 2014.

Prema novim istraživanjima prezentiranim na skupu 12th Euro Fed Lipid Congress u Francuskoj, unos mliječnih proizvoda može imati koristan učinak u borbi protiv određenih bolesti.

Prezentirana analiza nizozemskih znanstvenika o povezanosti unosa mlijeka i mliječnih proizvoda i rizika od visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti, temeljila se na podacima 57 256 ispitanika iz devet različitih istraživanja. Pokazala je da se s povećanjem unosa mlijeka i mliječnih proizvoda smanjivao rizik od visokog krvnog tlaka. Blagotvoran utjecaj primijećen je kod onih koji su unosili više od dva serviranja mliječnih proizvoda dnevno. Međutim, konzumacija ove hrane nije bila povezana s nižim rizikom od bolesti srca, moždanog udara i opće smrtnosti.

Navedene pozitivne rezultate dodatno je potkrijepila i studija na sredovječnim i starijim osobama, čiji su rezultati također bili prezentirani na kongresu, u kojoj je zapaženo da konzumacija četiri serviranja bezmasnih mliječnih proizvoda, uz uobičajenu prehranu, može sniziti krvni tlak.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mliječni proizvodi, mlijeko,

Komentari