Vitaminoteka

Datum objave: 08. 06. 2016.

U novom radu kojeg je objavilo nezavisno udruženje Future Science Group, koje se bavi publikacijom progresivnih i recentnih znanstvenih istraživanja, američki stručnjaci su ponudili pregled novijih saznanja o učincima dodataka folne kiseline prije i tijekom trudnoće.

Inače, dodaci folne kiseline često se preporučuju ženama koje planiraju trudnoću, a preporučena dnevna doza uglavnom iznosi 400 μg, iako se razlikuje s obzirom na smjernice pojedinih zemalja i procijenjeni početni rizik od nedostatka.

Novija istraživanja uvjerljivo potvrđuju poznati zaštitni učinak ovog vitamina B-skupine kod defekata razvoja neuralne cijevi. No, povoljan učinak kod komplikacija u trudnoći poput epileptičkih napadaja, preeklampsije i anemije, kao i kod sputanog razvoja fetusa i razvoja autizma kod djeteta, još uvijek je pomalo kontroverzan.

Stoga su autori pozvali na dodatna istraživanja kako bi se detaljnije ispitala potencijalna korist uzimanja dodataka folne kiseline i kako bi se odredile optimalne doze. Svejedno, napomenuli su kako podaci trenutno pokazuju da koristi dodataka folne kiseline nadjačavaju eventualne nedostatke, koji dosad ipak nisu dokazani, a odnose se na moguće povećanje rizika od astme kod djece i nekih vrsta karcinoma kod majki.

Izvor: Future Science OA

Pošalji prijatelju na email

Komentari