Datum objave: 03. 09. 2014.

Austrijski znanstvenici su u novom istraživanju, objavljenom u časopisu PLOS ONE, otišli korak dalje u razumijevanju alergije na mlijeko, za koju podaci ukazuju da pogađa 2-3 % djece u Europi.

Glavni alergen mlijeka, protein β-laktoglobulin, pripada skupini lipokalina – proteina koji posjeduju tzv. molekularne džepove u koje se mogu smjestiti kompleksi sa željezom. U navedenom istraživanju je ispitan alergijski učinak β-laktoglobulina sa i bez vezanih kompleksa željeza.

Primijećeno je da β-laktoglobulin bez vezanog kompleksa željeza aktivira T-limfocite što za posljedicu ima kasnije izlučivanje IgE antitijela koja mogu reagirati s ovim proteinom iz mlijeka. Potonje predstavlja tipičnu reakciju senzibilizacije koja prethodi pojavi alergijske preosjetljivosti. S druge strane, β-laktoglobulin s vezanim kompleksom željeza čak pokazuje protualergijsko djelovanje.

Autori istraživanja smatraju kako njihovo otkriće ima veliki praktični značaj, a navode i da je potrebno istražiti što utječe na nakupljanje željeza u mlijeku, odnosno, na proteine mlijeka. Nagađaju da bi ulogu mogli imati uvjeti čuvanja te ishrana krava. Nakupljanje željeza možda ovisi i o tome proizvodi li se mlijeko na ekološki ili konvencionalan način.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mlijeko,

Komentari