Ela Lučić

Datum objave: 02. 08. 2022.

Skupina istraživača iz Finske razvila je novu metodu za proučavanje funkcionalnosti mikrobiote pomoću metaproteomike.

Nova metoda pruža značajan potencijal za proučavanje mikrobiote na novoj, funkcionalnoj razini. Karakterizacija funkcionalnosti crijevne mikrobiote ključna je u proučavanju ljudskog zdravlja i bolesti, kao i u predviđanju, prevenciji i liječenju bolesti. Prethodno provedene studije uglavnom su bile usmjerene na određivanje sastava mikrobiote, ali malo se zna o funkcionalnosti mikrobiote crijeva u čovjeka.

Proteini su neophodni za vitalne funkcije organizma. Oni upravljaju većinom funkcija stanice i omogućuju složene interakcije između stanice i njezine okoline. Stoga, proučavanje proteina može ponuditi opsežne informacije o različitim funkcijama stanica. Analize proteina nalaze široku primjenu u medicinskim istraživanjima, uključujući profiliranje crijevnog mikrobioma.

Važna uloga crijevne mikrobiote u ljudskom zdravlju i u različitim bolestima prepoznata je u studijama objavljenim posljednjih godina. Skupina istraživača razvila je novu metodu koja se temelji na masenoj spektrometriji te omogućuje opsežno proučavanje razina proteina u složenim uzorcima mikrobiote crijeva.

Metodama koje znanstvenici trenutno koriste u istraživanjima obično se mogu analizirati samo najzastupljeniji proteini, što uzrokuje oscilacije u rezultatima između analiza. Nova metoda sustavno analizira uzorke i daje pouzdane rezultate bez ove vrste oscilacija, ističu stručnjaci. Proučavanje razina proteina u uzorcima mikrobiote jedno je od istraživačkih polja u usponu, što omogućuje znanstvenicima postizanje šireg razumijevanja funkcionalnosti i dinamike humane mikrobiote crijeva.

Izvor: University of Turku

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: crijevna mikrobiota, probiotici,

Komentari