Nov način uništavanja nepoželjnih bakterija u hrani

Datum objave: 12. 05. 2006.

Američki i britanski znanstvenici su združenim snagama otkrili mehanizam koji bi se mogao upotrijebiti za sprječavanje trovanja hranom. Otkriven je ranije nepoznati način kako bakterije izmiču tjelesnim sustavima obrane..

NO (oksid dušika) sudjeluje u zaštiti od infekcija patogenim mikroorganizmima. Međutim, patogeni kao što je Escherichia coli imaju evolucijski razvijene obrambene mehanizme koji poništavaju djelovanje NO i drugih reaktivnih spojeva s dušikom.

Ray Dixon i njegovi suradnici u časopisu Nature su opisali kako Escherichia coli ima sposobnost prepoznavanja i uništavanja NO slijedom reakcija koje započinju proteinom nazvanim NorR. Budući da se dušikov oksid veže za metale, znanstvenici su zaključili da bi ovaj protein trebao imati metal u svojoj strukturi.

Daljnja istraživanja su otkrila da se radi o željezu. NO se veže za željezo koje zatim aktivira NorR. Krajnja posljedica je smanjenje količine NO što bakterijama kao što je Escherichia coli omogućuje da se odupru tjelesnim sustavima obrane.

Pošalji prijatelju na email

Komentari