Datum objave: 12. 06. 2013.

Nordijska dijeta karakteristična je po domaće uzgojenoj hrani te gotovo nepostojećoj konzumaciji hrane iz restorana brze hrane. Odlikuje se visokim unosom bobičastog voća, povrća (leguminoza, kupusnjače). Također, unos orašastih plodova, divljači, peradi te ribe je sastavni dio Nordijske dijete. Naglasak je stavljen na unos repičinog ulja, na žitaricama punog zrna te niskomasnim mliječnim proizvodima.

Tijekom provedene studije jedan dio ispitanika bilo je na Nordijskoj dijeti, a druga grupa je unosila maslac umjesto repičinog ulja, imala manji unos bobičastog voća te povrća i nije imala ograničenja po pitanju unosa crvenog mesa ili bijelog kruha.

Rezultati su ukazali na to da Nordijska dijeta snizuje ukupni kolesterol te da povećava razine „dobrog“ kolesterola time smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Također, uočena je poveznica između Nordijske dijete i smanjenog rizik od upala

Izvor: Lund University

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari