Vitaminoteka

Datum objave: 10. 11. 2014.

Cirkadijski sat je unutarnji, biološki „mehanizam“ prema kojem se usklađuju mnoge funkcije organizma.

U mozgu, primjerice, u skladu s izmjenama dana i noći, cirkadijski sat upravlja ritmom spavanja. Međutim, mnogi koji su iskusili rad u noćnim smjenama, znaju da rad noću može poremetiti biološki sat i narušiti prirodne obrasce spavanja i jedenja. Noćni radnici zbog toga češće pate od dijabetesa, pretilosti i drugih metaboličkih poremećaja.

U istraživanju objavljenom u časopisu Diabetes, na miševima je proučavan cirkadijski sat jetre prema kojem se, između ostalog, regulira razina šećera u krvi. Kada je miševima dodano željezo u uobičajen obrazac prehrane, primijećeno je da im se u stanicama povećala razina hema – složene molekule koja je inače sastavni dio hemoglobina i služi prijenosu kisika. Zapaženo je i da se hem veže na specifični cirkadijski protein, povećavajući tako njegovu aktivnost i pomažući jetri u optimalnom upravljanju razine šećera u krvi.

Povećana aktivnost cirkadijskog proteina smatra se povoljnom kod normalnog ritma funkcije jetre. No, pretpostavlja se da bi povećana aktivnost ovog proteina kod onih koji rade noću, mogla dodatno utjecati na neusklađenost cirkadijskih satova mozga i jetre.

Autori su zaključili kako je potrebno provesti još istraživanja prije donošenja posebnih preporuka za unos željeza noćnim radnicima. Iako je sigurno da bi im prenizak unos željeza naštetio, trenutno se čini da i visok unos samo naglašava probleme uzrokovane noćnim radom.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: željezo,

Komentari