Maja Biličić

Datum objave: 30. 01. 2019.

Prvi međunarodni pregled istraživanja koja su se bavila pitanjem zdravlja osoba koje se bude rano i osoba koje dugo ostaju budne ukazao je na visok rizik od narušenog zdravlja kod osoba koje duže ostaju budne zbog loših prehrambenih navika i konzumiranja nezdrave hrane.

Naime, ljudsko je tijelo regulirano unutarnjim satom poznatim kao i cirkadijski ritam ili kronotip. Spomenuti unutarnji sat služi za reguliranje mnogih funkcija, poput obavještavanja tijela kada je vrijeme za hranu, spavanje ili buđenje. Upravo je kronotip zaslužan za to što neke osobe više vole ići spavati kasno uvečer, dok se druge radije probude rano ujutro.

Istraživanja su pokazala da se osobe koje kasno idu spavati hrane nezdravo – konzumiraju više alkohola, šećera, kofeina i brze hrane od osoba koje se bude rano. Imaju nepravilne prehrambene navike jer najčešće propuste doručak i jedu kasno uvečer. Rjeđe konzumiraju žitarice te jedu manji broj obroka koji su uglavnom obilniji.

„Noćne ptice“ upravo zato imaju visok rizik od kroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2. Razina glukoze u krvi prirodno bi trebala biti najniža uvečer, no kod „večernjeg“ tipa osoba, koje jedu netom prije odlaska u krevet, ona je povišena, što negativno utječe na funkcioniranje metabolizma. Ovaj je slučaj posebno vidljiv kod osoba koje rade u smjenama te često moraju mijenjati svoj unutarnji sat kako bi odgovarao radnom vremenu jer takav način života smanjuje njihovu osjetljivost na inzulin te tako utječe na toleranciju glukoze.

Pregledom istraživanja utvrdilo se i da se preferencije odlaska na spavanje i buđenja mijenjaju tijekom života te da na njih mogu utjecati etnicitet i društvo te izloženost danjem svjetlu. Također, osobe koje u tjednu idu spavati kasno vrlo često vikendima „nadoknađuju“ te spavaju dulje, što nije slučaj kod osoba koje se u tjednu radije bude rano te imaju stalni obrazac spavanja.

Znanstvenici zahtijevaju daljnja istraživanja šire populacije kako bi utvrdili unutarnje satove ispitanika i njihov dugotrajan utjecaj na prehrambene navike i zdravlje.

Izvor: Advances in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari