Datum objave: 27. 09. 2013.

Časopis Maternal and Child Nutrition objavio je prvu studiju provedenu na djeci do 5 godina pri čemu se ispitivao unos polinezasićenih masnih kiselina putem prehrane.

Naime, polinezasićene masne kiseline esencijalne su za zdravlje. Adekvatan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina važna je za normalno funkcioniranje stanica, razvoj mozga te vida, no, optimalni unos u djece je i dalje nepoznat.

Studija je provedena na 2500 mališana starosti 12 do 60 mjeseci te su rezultati temeljeni na podacima ankete U.S. National Health and Nutrition Examination Survey.

Eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) kiselina, polinezasićene su masne kiseline čiji su najbogatiji izvor riba i plodovi mora. Rezultati studije pokazali su da 54 % djece konzumira ribu manje od 1 mjesečno. Nadalje, omjer omega-6 i omega-3-masnih kiselina je visok ukazujući na lošiji zdravstveni status mališana te se pokazalo da je općenito unos DHA nizak u djece.

Iako nema službenih smjernica o unosu EPA i DHA u djece, preporuča se da djeca unesu barem 80 g ribe tjedno. Nadalje, autori ističu da je prehrana važan čimbenik pri kasnijem razovju bolesti zbog čega je ključno ustanoviti adekvatan unos polinezasićenih masnih kiselina u djece.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: omega,

Komentari