Rezultati danskog istraživanja pokazali su kako konzumacija povrća bogatog nitratima, poput kelja, špinata i cikle, može utjecati na smanjenje razine krvnog tlaka, kao i na smanjenje razika od srčanih bolesti.
U promatračkom istraživanju korišteni su podaci 53 150 ispitanika koji su sudjelovali u 23-godišnjoj danskoj studiji prehrane, karcinoma i zdravlja. Tijekom razdoblja praćenja zabilježeno je 14 088 slučajeva kardiovaskularnih bolesti.
Znanstvenici su otkrili kako su ispitanici koji su konzumirali povrće bogato nitratima imali oko 2,5 mmHg niži sistolički krvni tlak te između 12 do 26% manji rizik od srčanih bolesti.
Dobiveni rezultati pokazuju kako se svakodnevnom konzumacijom jedne šalice sirovog (ili pola šalice kuhanog) povrća bogatog nitratima može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Najveće smanjenje rizika uočeno je za bolest perifernih arterija, vrstu bolesti srca koju karakterizira sužavanje krvnih žila u nogama, no također je otkriven manji rizik od srčanog i moždanog udara te zatajenja srca.
Znanstvenici smatraju da nije potrebno uzimati dodatke prehrani kako bi povećali razinu nitrata, jer je prema rezultatima studije konzumacija jedne šalice zelenog lisnatog povrća svaki dan dovoljna za postizanje korisnih učinaka na kardiovaskularno zdravlje. Međutim, nije uočena veća korist kod osoba koje su konzumirale veće količine povrća bogatog nitratima.
Autori studije smatraju kako je primarni mehanizam zabilježenog učinka vezan uz povećanje razine dušikovog oksida u organizmu, ali napominju kako se pozitivni učinci nitrata mogu potvrditi samo intervencijskim studijama.
Izvor: European Journal of Epidemiology