Datum objave: 25. 03. 2010.

Da svaka medalja ima svoje lice i naličje, podsjećaju nas japanski znanstvenici svojom novom studijom. U nedavnom su, naime, istraživanju provedenom na 25 zdravih pojedinaca prosječne dobi 36 godina, znanstvenici s Medicinskog Sveučilišta u Tokiju otkrili kako hranom uneseni ntrati uspješno spuštaju krvni tlak.

Učinak je uočen pri unosu peterostruko viših količina nitrata od trenutno dozvoljenih od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije - 18.8 mg po kg tjelesne mase (1316 mg dnevno za osobu tešku 70 kg), dok su dozvoljene količine svega 3,7 mg po kg (259 mg na 70kg tjelesne mase). Učinak se pripusuje pretvorbi nitrata u nitrite, a nitrita u dušični monoksid koji je poznat kao vazodilatator -potentni čimbenik koji širi krvne žile i time spušta krvni tlak. Pozitivan učinak odnosi se samo na dijastolički tlak, a iznosio je 4,5 mm Hg.

S obzirom da su do sada nitriti, a naročito oni koji vuku podrijetlo iz mesnih prerađevina, bili glavni negativci koji pretvorbom u nitrozoamine (moćne karcinogene) uzrokuju karcinome probavnog sustava te plućna oboljenja, njihov potencijalni protektivni učinak na kardiovaskularni sustav baca sasvim novo svjetlo na nutricionističke preporuke.

Izvor: Nitric Oxide, Vol 22, March 2010

Pošalji prijatelju na email

Komentari