Ela Lučić

Datum objave: 07. 09. 2020.

Znanstvenici su primijetili kako je proveden značajan broj istraživanja o utjecaju prehrambenih nitrata (NO3) na sportsku izvedbu.

U većini studija ispitivala se cikla, prvenstveno zbog široke dostupnosti ove namirnice i jednostavnosti njene pripreme. Pored toga, brojna istraživanja usredotočila su se na učinke nitrata koji se nalaze u crvenom špinatu, ali u relativno malom broju studija se proučavao amarant.

Amarant, latinskog naziva Amaranthus hypochondriacus, dio je roda biljaka koje se uzgajaju kao zeleno lisnato povrće zbog svojih sjemenki i ukrasnih svojstava. Ova namirnica je bogata nitratima, kalijem i polifenolima. Većina ispitivanja o učincima nitrata koji se nalaze u cikli i njihova povezanost sa sportskom izvedbom usredotočena je na učinak nitrata na krvne žile. Prehrambeni nitrati pokazali su djelovanje na vazodilataciju povećavajući protok krvi, što povećava količinu kisika i oksidativnih procesa u aktivnim mišićima.

Kako bi ispitali učinak amaranta, znanstvenici su u studiju kontroliranu placebom uključili 12 mladih studenata jednog sportskog sveučilišta. Dodijeljeno im je uzimanje amaranta u obliku dijetalnih zobenih pločica tijekom 6 dana, a placebo skupini dodijeljeno je uzimanje zobenih pločica bez amaranta. Jedna zobena pločica s amarantom sadržavala je oko 400 mg prehrambenog nitrata.

Kako bi testirali aerobnu izvedbu, ispitanici su izvršili test na bicikl ergometru na početku studije, na početku intervencijskog razdoblja (nakon što su konzumirali jednu od dijetalnih pločica) te po završetku ispitivanja.

Autori studije su zaključili kako nitrati iz amaranta pokazuju značajan učinak na sportsku izvedbu. Rezultati su pokazali značajno povećanje maksimalne snage u biciklističkom treningu, maksimalne potrošnje kisika i prvog ventilacijskog aerobnog praga nakon dugotrajne konzumacije amaranta.

Znanstvenici smatraju kako ga je korisno preporučiti sportašima kao dodatak prehrani tijekom posljednjeg tjedna priprema za natjecanje u sportovima izdržljivosti.

Izvor: International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: nitrati, sportaši, vazodilatacija,

Komentari