Nisu svi ugljikohidrati isti

Datum objave: 08. 09. 2004.

Znanstvenici sa Tufts University proveli su studiju u želji da otkriju kako određene prehrambene navike utječu na opseg struka i indeks tjelesne mase.. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su kako je u ispitanika s najmanjim porastom opsega struka najveći udio energije potjecao od ugljikohidrata. Studija koja je uslijedila u kolovozu 2004. potvrdila je njihova saznanja.

Voditelj studije ističe da je ključ u vrsti ugljikohidrata. Osobe koje su imale najmanji porast opsega struka konzumirale su ugljikohidrate bogate neprobavljivim vlaknima – poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Osobe koje su konzumirale poglavito rafinirane ugljikohidrate imale su znatno veće povećanje opsega struka.
Omjer opsega struka i bokova i sam opseg struka pokazatelji su tzv. abdominalne debljine koja može biti značajan pokazatelj rizika od kardiovaskularnih bolesti, prijevremene smrti, moždanog udara, dijabetesa tip 2, nekih oblika karcinoma te povišenog krvnog tlaka.
U studiji je sudjelovalo 459 zdravih odraslih muškaraca i žena kroz razdoblje od 2 godine. Učesnici su vodili sedmodnevni dnevnik prehrane kako bi se utvrdio prehrambeni unos pojedinca, a mjerenja su provođena nekoliko puta tijekom studije. Rezultati ukazuju kako je prehrana bogata prehrambenim vlaknima, u kojoj prevladavaju namirnice poput niskomasnih mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica, voća, voćnih sokova, integralnog kruha, orašastih plodova i sjemenki, grahorica i mahunarki, povezana s najmanjim povećanjem opsega struka.

Izvori:
Newby PK, et al. American Journal of Clinical Nutrition, 2003;77(6):1417-25. “Dietary patterns and changes in body mass index and waist circumference in adults.”

Newby, PK, et al. American Journal of Clinical Nutrition, August 2004, 80:504-513. “Food patterns measured by factor analysis and anthropometric changes in adults.”

Pošalji prijatelju na email

Komentari