Josip Rešetar

Datum objave: 22. 03. 2018.

Novo istraživanje je pokazalo da omega-3 masne kiseline koje potječu iz ribe imaju bolji učinak na prevenciju karcinoma dojke u odnosu na omega-3 masne kiseline koje potječu iz ulja lana i drugih biljnih ulja.

U skupinu omega-3 masnih kiselina ubrajamo alfa linolensku (ALA), dokozaheksaensku (DHA) i eikozapentaensku (EPA) kiselinu. ALA je najviše prisutna u sjemenkama i biljnim uljima, dok su DHA i EPA najviše zastupljene u morskoj ribi, algama i fitoplanktonu.

U aktualnom istraživanju na miševima znanstvenici su po prvi puta odlučili ispitati učinkovitost različitih vrsta omega-3 masnih kiselina u prevenciji karcinoma dojke. Oblik karcinoma dojke induciran u istraživanju bio je HER-2, a riječ je o agresivnom obliku koji pogađa 25% žena oboljelih od karcinoma dojke i nosi izrazito slabe prognoze liječenja.

Kako bi se ispitao preventivni učinak različitih omega-3 masnih kiselina, miševi su prije indukcije karcinoma bili izloženi specifičnim omega-3 masnim kiselinama.

Rezultati su pokazali kako omega-3 masne kiseline morskog podrijetla (DHA i EPA) mogu smanjiti veličinu karcinoma za 60-70% i broj metastaza za 30%. S druge strane, omega-3 masna kiselina biljnog podrijetla (ALA) je pri istoj količini polučila slabije rezultate.

Znanstvenici stoga preporučuju veći unos omega-3 masnih kiselina iz morskih namirnica. Buduća istraživanja promatrat će djelovanje omega-3 masnih kiselina na ostale oblike karcinoma dojke.

Izvor: The Journal of Nutritional Biochemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari