Datum objave: 03. 02. 2009.

Mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća pozitivno utječu na krvni tlak u starijih osoba, tvrdi nova studija.

U studiji je sudjelovalo 2290 volontera s visokim rizikom obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, od čega je 1845 ispitanika imalo visoki krvni tlak. Prehrambene navike su utvrđene putem upitnika učestalosti unosa hrane. Zdravstveno stanje ispitanika, uključujući i krvni tlak je praćeno kroz period od 12 mjeseci.

Pokazalo se da ispitanici koji unose najviše niskomasnih mliječnih proizvoda (prosječno 631 g dnevno) imaju značajno niži i sistolički i dijastolički krvni tlak u usporedbi s ispitanicima koji su imali najniži unos mliječnih proizvoda (prosječno 3.1 g dnevno).

Čini se da niskomasni mliječni proizvodi imaju važnu ulogu u prevenciji nastanka hipertenzije, zaključuju autori studije.

Izvor: British Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mliječni proizvodi,

Komentari