Datum objave: 12. 11. 2015.

Epidemija pretilosti velik je javnozdravstveni problem u svrhu čijeg rješavanja se koriste različiti pristupi. Prehrana je jedan od bitnijih čimbenika na koje se pritom pokušava utjecati, a budući da su masti koncentrirani izvor kalorija, često se preporučuju tzv. niskomasne dijete. Međutim, ne slažu se svi da su one najučinkovitije za smanjenje tjelesne mase, stoga je njihov učinak ispitan u novoj meta-analizi.

U analizi su bili prikupljeni i uspoređeni podaci 53 studije koje su proučavale dijete s niskim udjelom masti, a najveći naglasak bio je stavljen na njih 19 u kojima su se skupine ispitanika na niskomasnim dijetama uspoređivale s kontrolnim skupinama koje nisu mijenjale svoj tip prehrane. Sve studije uključene u analizu trajale su najmanje godinu dana.

Budući da je primijećeno da niskomasne dijete same po sebi ne igraju bitnu ulogu kod smanjenja tjelesne mase, zaključak meta-analize glasio je da niskomasna prehrana ne predstavlja optimalnu dijetnu strategiju. Također, predloženo je da se ubuduće u studijama prehrana za mršavljenje i održavanje poželjne tjelesne mase gleda šire od pukog udjela makronutrijenata, odnosno proporcija kalorija dobivenih iz masti, ugljikohidrata i proteina.

Izvor: The Lancet Diabetes & Endocrinology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari