Vitaminoteka

Datum objave: 10. 05. 2016.

Povezanost unosa masti i ishoda karcinoma dojke predložena je prije gotovo pola stoljeća, no rezultati dosadašnjih istraživanja nisu bili dosljedni.

Stoga je u novom istraživanju na uzorku od 48 835 žena u postmenopauzi ispitan učinak smanjenog unosa masti.

Ispitanice su na početku istraživanja bile dobi od 50-79 godina, nisu imale naznake karcinoma dojke i prehranom su unosile normalan udio masti. Dio sudionica je tijekom osmogodišnjeg ispitivanja trebao slijediti niskomasnu prehranu, dok je ostatak nastavio sa svojim uobičajenim prehrambenim unosom. Niskomasna prehrana značila je unos masti u količini koja pokriva tek 20 % ukupnog dnevnog energetskog unosa te obilan unos voća, povrća i žitarica.

Tijekom trajanja istraživanja zabilježeno je 1 767 slučajeva karcinoma dojke, a rezultati su pokazali da je stopa preživljenja od trenutka dijagnoze bila značajno veća kod skupine s niskomasnom prehranom. Primijećeno je i da je potonja skupina imala manji broj slučajeva karcinoma s negativnim testom na progesteronske receptore, dok se po ostalim karakteristikama karcinoma ispitanice nisu znatno razlikovale. Zanimljivo, zamijećeno je da je niskomasna prehrana ispitanicama doprinijela i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Tako je zaključeno da niskomasna prehrana može produljiti život žena u postmenopauzi kojima je dijagnosticiran karcinom dojke, a kako bi zadržale pozitivne učinke, čini se da trebaju ostati „vjerne“ ovom načinu prehrane.

Izvor: AACR Annual Meeting 2016

Pošalji prijatelju na email

Komentari