Maja Biličić

Datum objave: 15. 06. 2018.

Prehrana s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata može popraviti razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 1, pokazalo je novo istraživanje.

U online istraživanju sudjelovale su 493 osobe, od kojih je 316 pružilo informacije relevantne za analizu. Proučavajući povijesti bolesti, znanstvenici su uspjeli utvrditi dijabetes, razinu šećera u krvi i metaboličko zdravlje tek 138 ispitanika, od kojih 42% djece.

Ispitanici uključeni u istraživanje dnevno su unosili u prosjeku 36 g ugljikohidrata, odnosno 5% od ukupnih unesenih kalorija. Vrijednosti hemoglobina A1c, glavne mjere glukoze u krvi, bile su u prosjeku 5,67%. Ispitanicima je također bila potrebna manja doza inzulina od uobičajene (prosječno 0,40 U/kg na dan), a kod pojedinaca je uočeno i poboljšanje osjetljivosti na inzulin te poboljšanje u razinama triglicerida i HDL kolesterola.

Međutim, otkriveno je i da prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata može povećati rizik od hipoglikemije, odnosno značajnog pada šećera u krvi.

No, kod sudionika ovog istraživanja nije uočena tolika učestalost hipoglikemije i dijabetične ketoacidoze kao kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 s uobičajenom prehranom.

Znanstvenici zahtijevaju daljnja istraživanja učinka prehrane s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata na dijabetes tipa 1 jer je provedeno istraživanje bilo tek promatračke prirode, bez kontroliranih uvjeta.

Izvor: Pediatrics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, glikemija, ugljikohidrati,

Komentari