Vitaminoteka

Datum objave: 29. 04. 2016.

U novom radu objavljenom u časopisu Trends in Endocrinology & Metabolism, dvojica kanadskih stručnjaka upozorila su kako nedostatak prehrambenih vlakana u prehrani može negativno utjecati na raznolikost crijevne mikroflore.

Isto tako, pozvali su na zajedničko osmišljavanje strategija za povećanjem unosa prehrambenih vlakana modernom prehranom.

U radu su se pozvali na brojna istraživanja i analize koje pokazuju da većina zapadnog stanovništva unosi tek polovicu preporučenog dnevnog unosa prehrambenih vlakana – najbitnije „hrane“ crijevne mikroflore.

Također, dokazano je da se nepovoljan učinak visokomasne prehrane s niskim udjelom vlakana odražava i na buduće generacije, odnosno, da se već tijekom izmjene samo nekoliko generacija može primijetiti utjecaj nepravilne prehrane na izumiranje pojedinih bakterijskih vrsta u mikroflori.

Nadalje, naveli su da je prosječan dnevni unos prehrambenih vlakana u nekim neindustrijaliziranim zemljama mnogo viši od onog kojeg preporučuju nadležne institucije. Tako je u jednom istraživanju zapaženo da unos od 55 g vlakana, koliko primjerice unose neka afrička plemena, već u dva tjedna može znatno poboljšati pokazatelje rizika od karcinoma debelog crijeva.

Autori su naposljetku napomenuli da bi se utjecaj višeg unosa prehrambenih vlakana na zdravlje trebao još bolje istražiti te su preporučili da se ispita učinak različitih tipova vlakana, kao i vlaknima obogaćene hrane, na sastav mikroflore.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mikroflora, vlakna,

Komentari