Maja Biličić

Datum objave: 22. 02. 2019.

Sportaši često tvrde da su ih gastrointestinalni problemi spriječili u postizanju odličnih rezultata na testiranju izdržljivosti. Nova istraživanja pokazala su da se to može spriječiti hranom s niskim FODMAP-om.

Prehrana niskog FODMAP-a je ona s niskom razinom fermentabilnih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola – ugljikohidrata kratkog lanca koje organizam otežano apsorbira, što utječe na pokretljivost crijeva.

U istraživanju je sudjelovalo 16 zdravih i tjelesno aktivnih odraslih osoba. Nasumično su podijeljeni u grupe koje su prehranu najprije započele s niskim FODMAP-om ili visokim FODMAP-om.

Svi su se ispitanici hranili prema dodijeljenom načinu prehrane sedam dana, zatim su se tjedan dana „čistili“ te nakon toga promijenili oblik prehrane u onaj suprotan prvotno dodijeljenom.

Tijekom istraživanja ispitanici su nastavili sa svojim uobičajenim tjelesnim aktivnostima. Znanstvenici su im uzeli uzorke krvi prije i nakon istraživanja, a ispitanici su morali ispuniti i upitnike o gastrointestinalnim simptomima i o uspješnosti tjelesnih aktivnosti.

Rezultati su pokazali da su se tjelesne aktivnosti poboljšale na prehrani s niskim FODMAP-om, odnosno da je smanjenje neprobavljivih ugljikohidrata u prehrani dovelo do veće sposobnosti tjelovježbe kod zdravih pojedinaca.

Iako su promjene bile vidljive samo kratkoročno (tijekom 7 dana), ovo je istraživanje obećavajuće u slučajevima kada dođe do narušavanja normalnog tijeka treninga zbog oblika prehrane.

Izvor: Journal of the International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: fodmap, sportska prehrana,

Komentari