Datum objave: 30. 10. 2013.

Studija provedena na 10 400 djece ispitivala je povezanost niskih razina vitamina D s hemoglobinom, zaslužnim za vezanje kisika u crvenim krvnim stanicama, odnosno anemijom. Uzimani su uzorci krvi djece kako bi se mogla ustanoviti točna povezanost svih parametara.

Rezultati istraživanja pokazala su kako djeca s niskom razinom vitamina D imaju i niske razine hemoglobina u krvi (≤30ng/ml) te je uočen dvostruko veći rizik od anemije u odnosu na osobe s normalnim razinama vitamina D i hemoglobina u krvi. Kada je isto ispitivano u crnaca uočeno je da u ovisnosti o rasi dolazi do razlikovanja razine hemoglobina u krvi koji se mogu smatrati standardnim te da se deficiti različito manifestiraju u odnosu na bijelce. Naime, crnci su imali značajno niže razine vitamina D u krvi, no, rizik od anemije nije uočen pri istim već puno nižim razinama vitamina D u krvi u odnosu na bijelce. Nadalje, crnci su imali značajno veću stopu anemije od bijelaca. Razlike u razinama vitamina D i hemoglobina u krvi te razvoj anemije u ovisnosti o rasi upućuje da propisane uvrijeđene vrijednosti spomenutih parametara u krvi potencijalno nisu adekvatne za sve skupine.

Autori studije ističu kako je daljnjim istraživanjima i potvrdama o povezanosti vitamina D i hemoglobina moguće smanjiti rizik od anemije putem adekvatnih i prilagođenih dodataka prehrani.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitamin D,

Komentari