Datum objave: 21. 01. 2014.

Metabolički sindrom pogađa sve veći broj populacije i čini jedan od glavnih čimbenika koji povećavaju rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ovaj sindrom karakateriziran je simptomima poput visokog krvnog tlaka, prekomjernom tjelesnom masom, povišenom razinom masnoća u krvi ili razina glukoze u krvi.

Finska studija, objavljena u časopisu Food & Nutrition Research, ispitivala je koliko se od 175 ispitanika s metaboličkim sindromom pridržava nordijskih prehrambenih preporuka. Rezultati su pokazali da 80 % ispitanika unosi više zasićenih masnih kiselina od preporučenih vrijednosti ,a povezuju se s povećanjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. 75 % ispitanika unosilo je premalo vlakana dok je 65 % njih imalo povećani unos soli. Nadalje, 20 % ispitanika imalo je deficit vitamina D te je gotovo trećina muškaraca i četvrtina žena konzumirala pretjerane količine alkohola. Isti ispitanici podvrgnuti su 6 mjesečnom prehrambenom režimu pri čemu su slijedili preporučene smjernice. Rezultati su pokazali značajna poboljšanja; snižene razine masnoće u krvi i upalnih čimbenika koji potiču razvoj metaboličkog sindrom te kardiovaskularnih bolesti.

Autori studije istaknuli su da slabo pridržavanje prehrambenim smjernicama u ovoj populaciji doprinosi pojavi kroničnih bolesti zbog čega upozoravaju kako je od vitalne važnosti uložiti dodatne napore kako bi se važnost pravilne prehrane naglasila upravo oboljelima od metaboličkog sindroma.

Pošalji prijatelju na email

Komentari