Ela Lučić

Datum objave: 12. 08. 2021.

Rezultati novog istraživanja potvrđuju kako je status vitamina K lošiji u hospitaliziranih bolesnika s COVID-19 bolešću, kao i da je nizak status vitamina K povezan s većom smrtnosti.

Znanstvenici su u novom istraživanju nastojali ispitati pretpostavku kako bi nizak status vitamina K mogao biti uobičajena karakteristika hospitaliziranih bolesnika s COVID-19 bolešću. Također, željeli su otkriti može li nizak status vitamina K biti pokazatelj većeg rizika od smrtnosti kod tih pacijenata. Status vitamina K2 analiziran je u 138 bolesnika s COVID-19 bolešću i uspoređen s kontrolnom skupinom od 138 osoba iz opće populacije.

Rezultati su pokazali kako je status vitamina K2 bio značajno niži u bolesnika s COVID-19 bolešću, u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Ukupno je 43 hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 bolešću umrlo u razdoblju od 90 dana nakon prijema. Analizom je utvrđeno kako je niska razina vitamina K2 bila povezana s većim rizikom od smrtnosti. Dobiveni rezultati ukazuju na to da smrtnost među pacijentima s COVID-19 bolešću snažno ovisi o statusu vitamina K2. Zato znanstvenici smatraju kako bi vitamin K mogao imati važnu ulogu u mehanizmima COVID-19 bolesti, napominju autori studije.

Zbog svojih strukturnih razlika, vitamini K1 i K2 imaju različite ishode u tijelu. Vitamin K1 preferirano se apsorbira u jetri, dok vitamin K2 ostaje dostupan za ekstrahepatična tkiva. Potrebno je provesti randomizirana ispitivanja kako bi se dokumentirali potencijalni blagotvorni učinci uzimanja vitamina K u obliku dodatka prehrani na tijek COVID-19 bolesti, zaključuju stručnjaci.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: COVID-19, hospitalizacija, vitamin K,

Komentari