Do novih saznanja o potencijalnom uzroku povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti, autori su došli pregledom svih uglednih studija dosad objavljenih od 1937.godine.
Naime, niske razine magnezija povezuju se s visokim tlakom, nakupljanjem naslaga na stijenkama krvnih žila te kalcifikacijom mekog tkiva. Autori studije zaključili su da je pravi krivac za povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, niska razina magnezija u organizmu. Nadalje, istaknuli su kako je potrebno obratiti pozornost jednakom unosu kalcija i magnezija jer u protivnom su povećane razine kalcija koje također, prema autorima, doprinose riziku od kardiovaskularnih bolesti.
Autori studije smatraju kako kolesterol i zasićene masne kiseline nisu pravi krivci za kardiovaskularne bolesti jer bi inače desetljeća konzumacije statina (lijekovi za snižavanje masnoća u krvi) spriječili visoku učestalost od smrtnosti uzrokovanom kardiovaskularnim bolestima. Također ističu kako su leguminoze te orašasti plodovi bogati magnezijem, ali su nažalost, zbog stresnog način života te konzumacije brze i procesirane hrane prisutni u svakodnevnoj prehrani u premalom obimu.
Rezultati studije objavljeni su na www.nutritionalmagnesium.org.