Maja Biličić

Datum objave: 20. 09. 2017.

Unos vitamina B3 (niacina) prije i tijekom trudnoće može utjecati smanjenje učestalosti pojave urođenih abnormalnosti kod novorođenčadi, pokazalo je novo istraživanje.

Svoje su istraživanje znanstvenici započeli proučavanjem obitelji koje u svojoj anamnezi imaju VACTERL asocijaciju. Riječ je o skupini anomalija koja uključuje nepravilno razvijene kralješke, analnu atreziju, srčane anomalije, traheoezofagealnu fistulu, bubrežne anomalije i anomalije udova. Osobe kojima je dijagnosticirana VACTERL asocijacija rođene su s najmanje tri od navedenih malformacija.

U 12 godina istraživanja znanstvenici su otkrili da nedostatak NAD-a (nikotinamid adenin dinukleotid; molekula koja se sintetizira iz vitamina B3) dovodi do urođenih abnormalnosti ili do pobačaja. Otkriveno je najmanje 95 različitih gena koji upravljaju razinom NAD-a u organizmu, no znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni kako on utječe na razvoj fetusa. Međutim, smatraju da bi vitamin B3 u obliku dodatka prehrani svakako mogao spriječiti mutaciju gena.

Preporučuju dnevno unositi 140 mg vitamina B3 prije i za vrijeme trudnoće kako bi se spriječila pojava urođenih bolesti. No naglašavaju da su potrebna daljnja istraživanja koja će im pomoći odrediti optimalnu razinu NAD-a pa tako i odgovarajuću terapiju spomenutim vitaminom.

Izvor: The New England Journal of Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari