Josip Rešetar

Datum objave: 11. 10. 2017.

Nedavno istraživanje pokazalo je da nikotinamid, oblik vitamina B3, može utjecati na prevenciju melanoma kod osoba s povećanim rizikom.

Još u prijašnjim kliničkim istraživanjima pokazano je da nikotinamid smanjuje indicenciju ne-melanomskih karcinoma kože kod osoba s povećanim rizikom.

Štoviše, in vitro  istraživanja dokazala su da nikotinamid uspješno smanjuje proliferaciju stanica melanoma i potiče staničnu smrt, apoptozu. Dodatna istraživanja na razini stanice demonstrirala su da nikotinamid poboljšava popravak oštećene DNK, smanjuje UV-induciranu imunosupresiju i pokazuje protuupalno djelovanje na stanice kože.

Znanstvenici dodatno ističu inhibitorno svojstvo niancina na granice stanica agresivnog melanoma poznatije kao vaskularna mimikrija. Vaskularna mimikrija označava stvaranje novih krvnih kapilara od strane tumorskih stanica.

Budući da je niacin pokazao brojne blagotvorne učinke po pitanju čimbenika koji sudjeluju u indukciji melanoma, s pravom se svrstava u potentna sredstva za prevenciju melanoma. Međutim, potrebna su dodatna klinička istraživanja koja će odrediti objektivnu učinkovitost i sigurnost nikotinamida u prevenciji melanoma kod osoba s povećanim rizikom.

Izvor: Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Koža, melanom, vitamin B3,

Komentari