Josip Rešetar

Datum objave: 14. 08. 2017.

Novije talijansko istraživanje je pokazalo da konzumacija čokolade bogate flavanolima tijekom dužeg vremena kod osoba starije životne dobi djeluje neuroprotektivno.

Već otprije je poznato da flavanoli imaju blagotvoran učinak na kardiovaskularno zdravlje te mogu utjecati na povećanje cerebralnog volumena krvi u hipokampusu čije se funkcije najčešće povezuju s pamćenjem. Sa starenjem dolazi do gubitka fizioloških funkcija hipokampusa što se često povezuje sa staračkom demencijom i progresivnim gubitkom pamćenja. Budući da je većina provedenih istraživanja uključivala ispitanike srednje životne dobi, znanstvenici su za potrebe ovog istraživanja odlučili promatrati učinke akutne i kronične konzumacije flavanola iz kakaa isključivo kod ispitanika starije životne dobi.

Istraživanje je provedeno pomoću preglednog rada koji je obuhvaćao preko 50 kontroliranih randomiziranih istraživanja koja su promatrala učinak konzumacije flavanola iz kakaa na različite kognitivne domene. Rezultati su pokazali da je kod starijih ispitanika došlo do značajnijih poboljšanja u pažnji, brzini obrade podataka, radnoj memoriji i fluentnosti. Dodatno, do najvećih poboljšanja došlo je kod onih ispitanika koji su već na početku istraživanja pokazivali blaže kognitivne nepravilnosti i simptome demencije. S druge strane, kod ispitanika s pravilnim cerebrovaskularnim funkcijama nisu zabilježeni nikakvi učinci.

Zaključno, umjeren unos flavanola iz kakaa može djelovati blagotvorno na neurološke, kardiovaskularne i metaboličke funkcije kod osoba starije životne dobi, dok akutna konzumacija može rezultirati trenutačnim poboljšanjem kognitivnih funkcija.

Izvor: Frontiers in Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari