Vitaminoteka

Datum objave: 13. 02. 2015.

Prema novom švedskom istraživanju, svakodnevno ispijanje više od dva alkoholna pića znatno povisuje rizik od moždanog udara u srednjim godinama.

Istraživanje je bilo provedeno na 11 644 odrasla blizanca među kojima je tijekom 43-godišnjeg praćenja, 30 % doživjelo moždani udar.

Podrobna analiza je pokazala da neumjerena konzumacija alkohola, definirana kao ispijanje više od dva alkoholna pića dnevno, može povisiti rizik od moždanog udara za čak 34 %. Neumjereni unos alkohola najčvršće je bio povezan s rizikom od moždanog udara tijekom 50-ih i 60-ih godina života, i to neovisno o prisutnosti dobro poznatih rizičnih čimbenika – visokog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2.

Podaci o životnim navikama parova blizanaca među kojima je jedna osoba doživjela moždani udar, a druga nije, pokazali su da je negativan utjecaj alkohola neovisan i o genetskim čimbenicima te životnom stilu tijekom djetinjstva.

Zapaženo je da oko 75. godine života konzumacija alkohola prestaje biti glavnim rizičnim čimbenikom moždanog udara. U toj dobi nepovoljniji utjecaj ipak imaju visoki krvni tlak i dijabetes.

Izvor: Stroke

Pošalji prijatelju na email

Komentari