Datum objave: 01. 12. 2014.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature, osobe s netolerancijom laktoze, koje unose male količine mlijeka i mliječnih proizvoda, imaju niži rizik od razvoja karcinoma pluća, dojke i jajnika.

Poznato je da je u razvijenim zemljama u kojima se konzumira mnogo mlijeka, veća pojavnost karcinoma dojke i jajnika. Međutim, istraživanja koja su do sad proučavala povezanost unosa mlijeka i navedenih karcinoma, ostala su sporna. Stoga je skupina švedskih znanstvenika odlučila doprinijeti novim istraživanjem, no s nešto drugačijim pristupom – ispitana je raširenost karcinoma kod osoba s netolerancijom laktoze, kojima se preporučuje ograničen unos mlijeka i mliječnih proizvoda.

Analizom nacionalnih registara pacijenata utvrđeno je da osobe koje ne podnose laktozu, u usporedbi s ostatkom populacije, imaju značajno niži rizik od karcinoma pluća, dojke i jajnika.

Budući da kod njihovih bliskih krvnih srodnika nije primijećen niži rizik, zaključeno je da prehrana, tj. nizak unos mliječnih proizvoda vrlo vjerojatno igra bitnu ulogu u smanjenju rizika od navedenih malignih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari