Datum objave: 14. 11. 2012.

Miševi kojima je davana smrznuta sušena genetski modificirana rajčica imali su manje upala i smanjeno nakupljanje plaka na stijenkama arterija koje za posljedicu ima razvoj ateroskleroze.

Istraživači su genetski inženjeringom stvorili rajčicu koja proizvodi 6F, mali peptid koji imitira djelovanje ApoA-1 proteina koji je dio HDL „dobrog“ kolesterola. Ovim rajčicama hranili su miševe koji koji su izgubili sposobnost uklanjanja LDL“lošeg“ kolesterola iz njihove krvi te kod kojih je nakon konzumiranja masne hrane došlo do razvoja ateroskleroze.

Rezultati su pokazali da su miševi koji su dobivali GM rajčice imali značajno:
• Smanjenje upalnih procesa u krvi
• Povećanje aktivnosti paraoksonaze, antioksidativnog enzima povezanoga sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti
• Povećanje razine „dobrog“ kolesterola
• Smanjenje arterijskog plaka
• Smanjenje lizofosfatidinske kiselina koja ubrzava stvaranje plaka na stijenkama arterija

Izvor: American Heart Association

Pošalji prijatelju na email

Komentari