Datum objave: 20. 08. 2008.

Zašto volimo slano? Natrij, kojeg najčešće unosimo preko obične kuhinjske soli je esencijalan za brojne fiziološke funkcije. Ljudima je okus soli privlačan što je vrlo poželjna kombinacija s njegovom važnošću za organizam. Nažalost, snažni mehanizmi regulacije zadržavanja soli u tijelu i ravnoteže njegovog unosa i izlučivanja današnjem čovjeku nisu potrebni. Bili su korisni našim precima koji su oskudijevali solju i živjeti u krajevima s vrlo toplom klimom.

Sličan problem imamo s vodom. Budući da čovjek bez hrane može preživjeti dulje nego bez vode, osjet žeđi je jači od osjeta gladi. Kad smo žedni posežemo za tekućinom, a to je vrlo rijetko voda koja nema energetsku vrijednost i žeđ obično gasimo napitcima s dodanim šećerom što može rezultirati nepotrebnim gomilanjem kilograma. U oba primjera se radi o nesretnoj kombinaciji naših gena i suvremene ponude prehrambenih proizvoda.

Izvor: Physiology & Behavior

Pošalji prijatelju na email

Komentari