Datum objave: 25. 07. 2011.

Kava-kava je biljka od koje se proizvode dodaci prehrani i pića s umirujućim učinkom.

Stoljećima stanovništvo pacifičkog otočja konzumira napitke od mljevenih korijena biljke kava-kava, a njen umirujući učinak učinio je 90-tih godina prošlog stoljeća tu biljku popularnom u zapadnjačkim kulturama za liječenje anksioznosti, emocionalnog stresa i problema sa spavanjem.

Znanstvenici su proučavali zašto ljudi koji žive na pacifičkim otocima mogu sigurno konzumirati pripravke biljke kava-kava, dok ponekad tijekom njene konzumacije osobe koje žive u SAD-u, Europi i ostalim zapadnjačkim kulturama doživljavaju toksične učinke te biljke.

Naime, 2001. godine osobitu je pozornost izazvalo oštećenje jetre među zapadnjacima koji su koristili nadomjeske s biljkom kava-kava, što je rezultiralo uvođenjem posebne regulative za prodaju kava-kava proizvoda.
S ciljem da se utvrdi zašto je ta biljka za neke osobe toksična, a za druge apsolutno sigurna, provedena je analiza 85 znanstvenih istraživanja provedenih na tu temu.

To jedinstvenog zaključka se nije došlo, premda su u obzir uzete i činjenice poput načina pripreme kava-kava proizvoda, posebnih vrsta biljke koje se koriste, moguće toksičnosti spojeva koji se stvaraju kad tijelo probavlja biljku te genetičkih razlika između konzumenata. Čini se da kava-kava biljka i dalje za nas ostaje misterij.

Izvor: Chemical Research in Toxicology

Pošalji prijatelju na email

Komentari