Nepodnošljivost glutena i shizofrenija

Datum objave: 01. 01. 2005.

Shizofrenija bi mogla biti povezana a alergijom na gluten, protein koji se nalazi u brašnu i drugim žitaricama, otkriveno je u posljednjem istraživanju američkih i danskih znanstvenika, a objavljeno u British Medical Journal -u..
Netolerancija na gluten, poznatija kao celijakija, može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali najčešće pogađa ljude između 30. i 45. godine života i uzrokuje gubitak težine, dijareju i umor. "Povijest celijakije je rizični faktor za šizofreniju", stoji u članku. Znanstvenici stoga preporučuju dijetu bez glutena za liječenje celijakije i tvrde da su neka klinička ispitivanja pokazala kako i ukidanje žitarica iz prehrane također može olakšati simptome shizofrenije. Ispitivanje koje su zajednički proveli stručnjaci s medicinskog instituta John Hopkins iz SAD-a i danski znanstvenici sa sveučilišta i iz psihijatrijske bolnice u Aarhusu, obuhvatilo je 7.997 shizofrenih bolesnika. Međutim, znanstvenici ističu da rezultati ukazuju na manji broj slučajeva jer su obje bolesti vrlo rijetke. Prošle je godine jedno ispitivanje pokazalo da postoji veza između roditeljske dobi i shizofrenije, kao i da korištenje droga može biti "okidač" za mentalne bolesti.

BMJ 2004;328:438-439
Preuzeto sa portala [url="#"] Plivamed.net[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: celijakija,

Komentari