Datum objave: 11. 02. 2009.

Čaša svježeg soka od naranče osigurava 100 mg vitamina C što je daleko više od preporučenih 60 mg dnevno.

Sok od naranče obiluje vitaminima, ali i tvarima arome. Novije analize pretpostavljaju da se radi o oko 300 hlapivih spojeva što uključuje aldehide, estere, terpene, alkohole i ketone. Jedna od tvari arome je i limonen; neke studije pokazuju da žličica limonena tjedno za 30 % smanjuje rizik dobivanja kožnog tumora. Limonen je smješten u kori naranče, a također ga sadrži i kora limuna.

Kad je riječ o broju hlapivih tvari koje sačinjavaju aromu narančinog soka tada sok dobiven mehaničkim cijeđenjem ima prednost od rukom iscijeđenog soka. Mehanički iscijeđen sok sadrži 3-10 puta više hlapivih tvari arome jer su ulovljena i ulja iz narančine kore.

Izvor: Critical Reviews in Food Science and Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari