Neobičan aditiv za borbu protiv visokog kolesterola

Datum objave: 02. 12. 2004.

Znanstvenici s ''University of Nebraska'' rade na aditivu koji bi trebao pomoći u snižavanju razine kolesterola koristeći dva neočekivana izvora: soju i goveđi loj..

Zasićene masne kiseline se smatraju odgovornima za zakrečenje arterija, ali stearinska kiselina koja je zasićena masna kiselina i prisutna je u goveđem loju, zapravo snižava kolesterol. Znanstvenici su kreirali mješavinu stearinske kiseline i biljnih sterola za koju tvrde da će se lakše moći inkorporirati u hranu kao aditiv u usporedbi sa sličnim proizvodima. Poznato je da steroli snižavaju kolesterol te da nisu topljivi u vodi već u mastima. Da ne bi sterole unosili isključivo namirnicama s visokim udjelom masti, poput margarina ili dresinga za salate, znanstvenici s ''University of Nebraska'' su sojine sterole kombinirali sa stearinskom kiselinom iz goveđeg loja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari