Datum objave: 14. 01. 2015.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Clinical Investigation, potvrđeno je da određena podskupina pretilih osoba nije podložna uobičajenim metaboličkim poremećajima povezanim s pretilosti, poput inzulinske rezistencije, poremećaja razine kolesterola i triglicerida u krvi, visokog krvnog tlaka te pretjeranog nakupljanja masti u jetri.

U studiji je sudjelovalo 20 pretilih ispitanika, a zadatak im je bio svakodnevno unositi 1 000 kcal viška dok ne povećaju tjelesnu masu za 6 %. Tijekom studije, svaki ispitanik je u prosjeku nakupio dodatnih 7 kg, a nakon završetka ispitivanja, pružena im je stručna pomoć kako bi se vratili na svoju staru masu.

Rezultati su pokazali da je nakon povećanja tjelesne mase, metabolički profil ispitanika ostao poželjan ukoliko je takav bio i na početku studije. S druge strane, ispitanicima koji su pokazivali poremećaje metabolizma i prije nakupljanja dodatnih kilograma, metabolički profil se tijekom studije dodatno pogoršao. Primijećeno je i da se ove dvije skupine ispitanika razlikuju po sposobnosti „izgaranja“ masti u masnom tkivu.

Zaključno, čini se da su određeni pretili pojedinci (smatra se da ih je oko 25 %) zaštićeni od komplikacija metabolizma, dok su im drugi očito podložni. Sljedeći korak je istražiti što utječe na ove razlike – geni, prehrana, tjelesna aktivnost, podložnost stresu?

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari