Vitaminoteka

Datum objave: 10. 12. 2015.

Stručnjaci koji se bave zdravljem zuba uglavnom se slažu da konzumacijom proizvoda sa zamjenama za šećer, umjesto onih sa šećerom, možemo zaštititi zube od karijesa. Međutim, australski istraživači su u novoj analizi primijetili da mnoga pića bez šećera i dalje predstavljaju opasnost za zube.

U analizi su obradili podatke prikupljene u više istraživanja koja su proučila učinak ukupno 23 različita tipa bezalkoholnih pića bez šećera, te su zaključili da većina gaziranih pića i sportskih napitaka može dovesti do slabljenja zubne cakline. Učinak se pokazao jednakim utjecaju istih vrsta pića koja su sadržavala šećer.

Autori studije su zaključno preporučili potrošačima da izbjegavaju pretjeranu konzumaciju pića veće kiselosti, koja na popisu sastojaka navode aditive poput limunske i fosforne kiseline, kao i gazirana pića jer sadrže ugljičnu kiselinu koja nastaje otapanjem ugljikovog dioksida u piću.

Naveli su i da poslije konzumacije pića koja uzrokuju kiselinsku eroziju, nije preporučljivo odmah prati zube četkicom jer se tako dodatno narušava integritet cakline. Poželjno je samo isprati usnu šupljinu vodom ili uzeti žvakaću gumu bez šećera.

Izvor: Oral Health Cooperative Research Centre

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zubi,

Komentari