Josip Rešetar

Datum objave: 30. 07. 2018.

Žudnja za brzom hranom i međuobrocima uslijed noći predstavlja potencijalnu poveznicu između loše kvalitete sna i pretilosti, zaključak je istraživanja objavljenog na Sveučilištu u Arizoni.

Istraživanje je obuhvatilo 3105 ispitanika koji su trebali odgovoriti na pitanje je li uobičajeno imaju noćni međuobrok i da li više žude za brzom hranom ukoliko imaju neadekvatan san. Ispitanici su dali podatke i o tome kakva je kvaliteta njihovog sna i imaju li dodatne zdravstvene probleme.

Rezultati su pokazali da oko 60% ispitanika uobičajeno ima noćni međuobrok te da ih nedostatak sna vodi ka povećanoj žudnji za brzom hranom.

Znanstvenici smatraju da loša kvaliteta sna povećava žudnju za brzom hranom, dok se povećana žudnja za brzom hranom uslijed noći usko povezuje s većim rizikom od pretilosti, dijabetesa i ostalih zdravstvenih poteškoća.

Ovim istraživanjem je još jednom potvrđena činjenica da kvaliteta sna, pored prehrambenog ponašanja, može igrati važnu ulogu u ukupnom riziku za pretilost, dijabetes i ostala kronična oboljenja.

Izvor: University of Arizona Health Sciences

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: brza hrana, debljina, san,

Komentari