Vitaminoteka

Datum objave: 06. 09. 2016.

U usporedbi s muškarcima, kojima se preporučuje unos od 8 mg željeza dnevno, žene imaju veće potrebe za ovim mineralnim elementom, pogotovo tijekom trudnoće kada bi svakodnevno trebale unositi čak 27 mg.

Niski unos željeza može dovesti do razvoja anemije, koja još uvijek predstavlja svjetski problem, a tijekom trudnoće je povezana s komplikacijama poput spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja. Budući da su poremećaji funkcije štitnjače također povezani s komplikacijama u trudnoći te da je željezo važno u proizvodnji hormona štitnjače, u novom belgijskom istraživanju ispitano je li nedostatak željeza povezan s disfunkcijom ove važne žlijezde.

U istraživanju je praćeno 1 900 trudnica tijekom prvog tromjesečja, a bile su im procijenjene zalihe željeza u organizmu te rad štitnjače.

Rezultati su pokazali da je čak 35 % ispitanica imalo nedostatak željeza, a među njima je kod 10 % primijećen uznapredovali autoimuni proces štitnjače. Za usporedbu, među ispitanicama s normalnim razinama željeza, 6 % je pokazalo autoimuni poremećaj. Nadalje, u istraživanju je zapaženo da je 20 % ispitanica s nedostatkom željeza imalo subklinički hipotiroidizam, u usporedbi s 16 % kod ostatka sudionica. Inače, subklinički hipotiroidizam karakterizira povišena razina TSH.

Budući da je očuvana funkcija štitnjače iznimno važna za pravilan razvoj djeteta, ovi rezultati naglašavaju važnost unosa dovoljne količine željeza prije i tijekom trudnoće. Međutim, sljedeći korak trebao bi biti točno ispitati uzrokuje li nedostatak željeza probleme sa štitnjačom ili problemi sa štitnjačom dovode do nedostatka željeza.

Izvor: European Journal of Endocrinology

Pošalji prijatelju na email

Komentari