Vitaminoteka

Datum objave: 01. 05. 2015.

U novom istraživanju na životinjama, stručnjaci s poznatog Instituta Linusa Paulinga otkrili su na koji način nedostatak vitamina E može negativno utjecati na mozak.

U istraživanju su proučavane zebraste ribice kojima je tijekom cijelog života davana hrana s niskim udjelom vitamina E te je primijećeno da su imale 30 % nižu razinu DHA-PC u mozgu. Inače, DHA-PC je bitna komponenta stanične membrane moždanih stanica, a niske razine kod ljudi povezane su s većim rizikom od Alzheimerove bolesti. Za proizvodnju DHA-PC potrebna je dokozaheksaenska kiselina (DHA) – jedna od najbitnijih omega-3 masnih kiselina, a budući da mozak ne može sam proizvesti ovu molekulu, ona se mora dopremiti iz jetre.

U transportu DHA od jetre do mozga sudjeluju lizofosfolipidi, a u istraživanju je zapaženo i da je razina ovih transportnih molekula, koje ujedno i pomažu u obnovi oštećenih membrana živčanih stanica, kod zebrastih ribica s nedostatkom vitamina E bila čak 60 % niža.

Autori su naveli kako je otprije poznato da vitamin E može zaštititi funkciju mozga, no ovo istraživanje je jedno od rijetkih koje pomaže u razumijevanju mehanizma koji stoji iza tog zaštitnog učinka.

Izvor: Journal of Lipid Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak, vitamin E,

Komentari