Ela Lučić

Datum objave: 10. 09. 2021.

Rezultati studija pokazali su kako je nedostatak vitamina D povezan s uzimanjem većih doza lijekova protiv boli.

U ovim je studijama zbunjujući čimbenik prisutnost boli, koja je također povezana s nedostatkom vitamina D. Imajući sve to na umu, istraživači su nastojali ispitati postoji li veza između uporabe opioida i razine vitamina D u serumu kod ljudi, neovisno o boli. Koristili su podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani.

U prethodno provedenim istraživanjima znanstvenici su otkrili kako izloženost ultraljubičastim zrakama uzrokuje proizvodnju endorfina u koži, spoja koji je kemijskim obilježjima srodan morfiju, heroinu i drugim opioidima. Jedno je od zajedničkih obilježja opioida i opioidnih peptida aktivacija istih receptora u mozgu. Izlaganje UV zračenju povećava razinu endorfina u miševa, koji tada pokazuju ponašanje u skladu s ovisnošću o opioidima.

U novom istraživanju, znanstvenici su usporedili laboratorijske miševe s normalnom razinom vitamina D i miševe kojima je nedostajao vitamin D. Otkrili su kako moduliranje razine vitamina D mijenja višestruka ovisnička ponašanja. U izvješću je navedeno kako su miševi s nedostatkom vitamina D nastavili tražiti lijek kada su im ubrizgane skromne doze morfija. To je ponašanje koje je bilo manje uobičajeno među miševima s normalnom razinom vitamina D.

Stručnjaci su također otkrili kako je morfij djelovao učinkovitije kao sredstvo protiv bolova kod miševa s nedostatkom vitamina D, što znači da su miševi imali pretjeran odgovor na ovaj opioid. To zabrinjava znanstvenike jer bi morfij mogao imati isti učinak na ljude s nedostatkom vitamina D, koji bi mogli imati veću vjerojatnost da postanu ovisni o morfiju, primjerice nakon operacije.

Laboratorijski podaci koji ukazuju na to da nedostatak vitamina D povećava ovisničko ponašanje također su potkrijepljeni s nekoliko analiza zdravstvenih kartona. U jednom je ispitivanju otkriveno kako pacijenti s umjereno niskom razinom vitamina D imaju 50% veću vjerojatnost korištenja opioida u odnosu na ostale ispitanike s normalnom razinom vitamina D, dok je kod pacijenata s ozbiljnim nedostatkom vitamina D zabilježena 90% veća vjerojatnost.

Povećanje razine vitamina D na normalne vrijednosti u miševa s nedostatkom rezultiralo je povratkom normalnog opioidnog odgovora, što je iznenadilo znanstvenike. Iako je potrebno provesti veći broj istraživanja, stručnjaci vjeruju kako bi rješavanje nedostatka vitamina D moglo ponuditi novi, pristupačan način za smanjenje rizika od poremećaja upotrebe opioida te jačanje postojećih tretmana.

Izvor: Science Advances

Pošalji prijatelju na email

Komentari