Josip Rešetar

Datum objave: 28. 03. 2018.

Vitamin D mogao bi biti učinkovito terapeutsko sredstvo kod osoba oboljelih od psorijaze i atopijskog dermatitisa, zaključak je preglednog rada objavljenog u časopisu Skin Pharmacology and Physiology.

Vitamin D, koji je ujedno i hormon, sudjeluje u brojnim fiziološkim procesima koji se zbivaju u koži i uključen je u stanični rast, sazrijevanje, imunost i u konačnici smrt stanica kože. Znanstvenici su se unutar preglednog rada bavili pitanjem utjecaja vitamina na upalna kožna stanja, s naglaskom na psorijazu i atopijski dermatitis.

Pokazalo se kako osobe koje imaju nedostatak vitamina D imaju povećan rizik za razvoj atopijskog dermatitisa. Dodatno, kod pacijenata s težim oblikom atopijskog dermatitisa često je prisutan veći nedostatak upravo vitamina D.

Korištenje vitamina D u obliku dodatka prehrani pokazalo se učinkovitim u smanjenju alergijskog odgovora kod atopičara te je  paralelno potpomoglo oporavak kožnih oštećenja.

S druge strane, kod osoba oboljelih od psorijaze nije pronađeno da nedostatak vitamina D utječe na pogoršanje bolesti. Međutim, brojne kliničke studije su pokazale kako korištenje vitamina D u obliku dodatka prehrani može utjecati na smanjenje simptoma bolesti.

Zaključno, potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdio točan mehanizam kojim vitamin D utječe na razvoj i prognozu kožnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari