Vitaminoteka

Datum objave: 25. 08. 2014.

Starije osobe s niskim razinama vitamina D u krvi u većem su riziku od razvoja demencije i Alzheimerove bolesti nego oni s normalnim razinama, zaključak je nove analize podataka istraživanja iz 1990-ih.

U analizi su korišteni podaci već postojećeg istraživanja koje je ispitivalo rizike za bolesti srca na 1 658 ispitanika treće životne dobi. 1993. godine, kada je započelo istraživanje, nitko od ispitanika nije pokazivao znakove demencije ni bolesti srca te nikada nije doživio moždani udar. Uzorci krvi koji su tada bili uzeti za analizu i bili su pohranjeni u laboratoriju, ponovno su korišteni 2008. za određivanje razine vitamina D.

Zapaženo je da je većina ispitanika imala dovoljnu koncentraciju vitamina D, koja je bila definirana kao 50 ili više nanomola vitamina D po litri krvi. No, 70 ispitanika imalo je ozbiljan deficit, koji je bio određen kao koncentracija vitamina D manja od 25 nmol/L. 419 ispitanika kojima je razina vitamina bila između 50 i 25 nmol/L, pripisan je umjereni deficit.

Do 1999. godine, 171 ispitanik je razvio neki oblik demencije, što je uključivalo 102 slučaja Alzheimerove bolesti.

Rezultati naknadne analize su pokazali da su osobe s ozbiljnim deficitom vitamina D imali dvostruko veći rizik razvoja demencije u nadolazećim godinama od onih čija je razina ovog vitamina u krvi bila zadovoljavajuća. Također, osobe s umjerenim nedostatkom imale su 53 % veći rizik razvoja nekog oblika demencije.

Rezultati navode na zaključak da je vitamin D bitan za normalno kognitivno funkcioniranje, no to ne dokazuju. Stoga autori smatraju kako je sada potrebno osmisliti kvalitetne kliničke studije koje bi ispitale može li vitamin D prevenirati ili usporiti razvoj demencije.

Izvor: Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Neurološke bolesti, vitamin D,

Komentari