Ela Lučić

Datum objave: 25. 03. 2021.

Prema rezultatima presječne studije provedene na više od 3000 ispitanika, nedostatak vitamina D povećava vjerojatnost hospitalizacije i duljinu boravka u bolnici u populaciji starijoj od 60 godina.

Rezultati studija pokazali su povezanost između statusa vitamina D i stanja poput sepse, pogoršanja kroničnih bolesti i funkcionalnih ishoda nakon pada i prijeloma kosti. Status vitamina D također je povezan sa smanjenjem kardiovaskularnog rizika i upalnih procesa, povećanom veličinom trombocita, krutošću krvnih žila i poboljšanom kognitivnom funkcijom.

Cilj ove studije bio je procijeniti odnos između razine vitamina D u serumu i učestalosti posjećivanja odjela za hitne slučajeve, prijema u bolnicu i duljine boravka u bolnici kod starijih osoba u Irskoj. Analiza je provedena na 3 093 ispitanika u dobi od 60 godina i starijih.

Rezultati su pokazali obrnutu povezanost između nedostatka vitamina D i posjećivanja odjela za hitne slučajeve, stope prijema u bolnicu i duljine boravka u bolnici.

Pacijenti s koncentracijom 25-hidroksivitamina D u krvi manjom od 50nmol/L vjerojatnije su se javili i bili primljeni na odjel za hitne slučajeve. Ova je poveznica ostala čvrsta u potpuno prilagođenim modelima koji su uzimali u obzir više čimbenika koji utječu na status vitamina D, mjere tjelesne i kognitivne slabosti te brojna kronična stanja. Kod pacijenata s nižim statusom vitamina D koji su primljeni u bolnicu također je zabilježena veća vjerojatnost duljeg boravka u bolnici, u usporedbi s pacijentima s adekvatnim statusom vitamina D.

Dobiveni rezultati povećavaju potrebu za razmatranjem vitamina D kao neovisnog modificirajućeg čimbenika u učestalosti posjećivanja odjela za hitne slučajeve i stopi prijema u bolnicu, napominju znanstvenici. Također, ističu moguću potrebu za uzimanjem vitamina D u obliku dodatka prehrani kod starijih osoba s dijagnosticiranim nedostatkom.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari