Vitaminoteka

Datum objave: 22. 10. 2015.

Multipla skleroza je neurološki poremećaj čiji simptomi mogu uvelike otežati svakodnevni život oboljelih, a prve simptome pacijenti najčešće doživljavaju između 20. i 40. godine života.

Budući da postoje naznake da bi ova bolest mogla biti povezana s niskim razinama vitamina D u mladosti, danski znanstvenici su u novom istraživanju odlučili ispitati navedenu povezanost.

Istraživanje je obuhvatilo 1 161 osobu s multiplom sklerozom, a kod pacijenata su ispitani rizični čimbenici nedostatka vitamina D tijekom adolescencije. Primjerice, ispitano je koliko su vremena provodili na suncu, jesu li uzimali dodatke vitamina D i koliko su često jeli masnu ribu, koja je odličan prehrambeni izvor ovog vitamina.

U prosjeku, ispitanici su multiplu sklerozu razvili oko 30. godine života, a rezultati su pokazali da je kod onih koji su tijekom adolescencije svaki dan provodili na otvorenom, bolest nastupila gotovo 2 godine kasnije u usporedbi s ostalima. Nadalje, višak kilograma se također pokazao rizičnim, a poznato je da pretili najčešće imaju i nedostatak vitamina D. Konkretno, oni koji su u 20. godini života imali prekomjernu tjelesnu masu, bolest su razvili otprilike 1,5 godinu ranije nego oni koji su bili normalne mase, te čak 3,2 godine ranije nego oni koji su bili pothranjeni.

Iako je nastanak multiple skleroze vrlo kompleksan i rizični čimbenici poprilično nejasni, čini se da „sunčani“ vitamin može usporiti razvoj ove bolesti.

Izvor: Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: multipla skleroza, vitamin D,

Komentari