Vitaminoteka

Datum objave: 14. 10. 2014.

Hipokalcemija, niska razina kalcija u krvi, jedna je od najčešćih komplikacija koja se može javiti nakon operativnog zahvata odstranjenja štitne žlijezde.

Ovisno o raznim čimbenicima, hipokalcemija kod pacijenata varira te može uzrokovati od bezopasnih biokemijskih nenormalnosti do opasnih poremećaja koji mogu ozbiljno ugroziti život.

Poznato je da niska razina vitamina D povećava rizik od hipokalcemije. Stoga je u novom američkom istraživanju ispitan status navedenog vitamina kod 110 pacijenata prije operativnog odstranjenja cijele ili dijela štitnjače. Svim pacijentima to je predstavljalo prvi zahvat na štitnjači, a razlog operacija su bile maligne i benigne bolesti.

Rezultati su pokazali da je 40 % ispitanika imalo nedostatak vitamina D, što odgovara udjelu rasprostranjenosti nedostatka ovog vitamina i među općom populacijom SAD-a. Najugroženijima su se pokazali ispitanici treće životne dobi, crnci, Latinoamerikanci te osobe s hipertiroidizmom.

Autori istraživanja su zaključili kako pravovremeni dodatak vitamina D pacijentima s njegovim nedostatkom predstavlja jednostavan i jeftin korak u poboljšanju ishoda operacija odstranjenja štitne žlijezde.

Izvor: 2014 AAO-HNSF Annual Meeting

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: štitnjača, vitamin D,

Komentari