Ela Lučić

Datum objave: 16. 11. 2020.

Pretpostavlja se kako vitamin D ima zaštitni učinak u slučaju COVID-19 bolesti, a njegovo imunomodulatorno djelovanje već je otprije poznato.

Učestalost nedostatka vitamina D vrlo je velika, posebno u starijih osoba, kod kojih su zabilježeni ozbiljniji klinički ishodi nakon COVID-19 bolesti. Vitamin D u interakciji sa svojim receptorom u imunosnim stanicama modulira urođeni i stečeni imunosni sustav kao odgovor na invaziju bakterijskih i virusnih patogenih mikroorganizama. Iz tog razloga, vitamin D mogao bi pomoći u liječenju COVID-19 bolesti sprečavanjem pojave „citokinske oluje“ koja je često uzrok smrtnosti.

U ovom ispitivanju znanstvenici su nastojali utvrditi povezanost između razine 25-hidroksivitamina D u krvi i njenog učinka na nepovoljne kliničke ishode, te parametara imunosne funkcije i smrtnosti zbog COVID-19 bolesti. Analizirani su bolnički podaci ukupno 235 pacijenata s COVID-19 bolesti.

Rezultati su pokazali kako je 74% bolesnika patilo od ozbiljnog stupnja COVID-19 bolesti, a kod 32,8% njih je zabilježena adekvatna razina vitamina D u krvi.

Nakon prilagodbe ostalih čimbenika, uočena je značajna povezanost između adekvatne razine vitamina D i smanjenja kliničke ozbiljnosti infekcije, razine C-reaktivnog proteina (CRP) u serumu i povećanja broja limfocita. Samo 9,7% pacijenata starijih od 40 godina koji su imali dovoljne razine vitamina D podleglo je infekciji, u usporedbi s 20% ispitanika koji su imali nedovoljnu razinu 25-hidroksivitamina D u krvi (manju od 30 ng/mL).

Značajno smanjenje serumskog CRP-a, biomarkera upale, zajedno s povećanjem udjela limfocita ukazuje kako adekvatne razine vitamina D u krvi također mogu pomoći u modulaciji imunosnog odgovora, vjerojatno smanjenjem rizika od pojave „citokinske oluje“ kao odgovora na ovu virusnu infekciju.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email

Komentari