Vitaminoteka

Datum objave: 23. 02. 2017.

Niski unos vitamina B6 u starijih osoba može dovesti do kognitivnog propadanja, što nije uočeno kod manjeg unosa drugih B vitamina.

Znanstvenici su proveli dva istraživanja o unosu vitamina B te njegovu utjecaju na kognitivnu sposobnost kod starijih osoba. U prvom istraživanju sudionici u dobi od 60 godina morali su se prisjetiti svog unosa hrane, čime su znanstvenici procjenjivali njihove kognitivne sposobnosti. Isti sudionici sudjelovali su i u drugom istraživanju, no u prosječnoj dobi od 70 godina. Na njima je ponovo proveden upitnik o unosu hrane, a uzeli su im i uzorke krvi. Prehrana 75% sudionika uključivala je redovan unos vitamina B - skupine.

Rezultati su pokazali da osobe koje unose niske razine vitamina B6 imaju 3,5 puta veće šanse za kognitivnim propadanjem u sljedeće 4 godine. Međutim, kognitivni pad uočen je i kod osoba koje su vitamin B6 unosile u donjim granicama pa znanstvenici preporučuju njegov optimalan unos kako bi se to spriječilo. Nije pronađena veza između unosa preostalih vitamina B i kognitivnog pada.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari